1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

neljapäev, 2. juuni 2016

Uus eestikeelne raamat LCHF toitumisest: Ketogeenne toitumine vähi vastu


Täiesti uskumatu ja ülimalt rõõmustav on see, et eesti keeles ilmub järjest rohkem häid raamatuid süsivesikuvaese toitumise kohta. Ma olen kõik eesti keeles ilmunud LCHF-temaatilised raamatud seadnud ühte nimekirja SIIN, kes tahab lähemalt uurida. 

Siin võib näha minu kodust pisikest eestikeelsete LCHF-teemaliste raamatute kogu. Osad on mul veel puudu (Jahupea, Nisuvaba dieet) :) Minu inglise- ja rootsikeelseid raamatuid siin pildil ei ole.



See viimati ilmunud Saksa arstide ja teadlaste kirjutatud "Ketogeenne toitumine vähi vastu" keskendub eelkõige sellele, kuidas ja miks kasutada ketogeenset (ehk väga vähe süsivesikuid ja väga palju rasva sisaldavat toitumisviisi) vähiravi toetamiseks, aga seda tasub kohe kindlasti lugeda kõigil, kes on LCHF toitumisest ka üldiselt huvitatud.

Kui ma ise hoian end igapäevaselt kursis just inglise- ja rootsikeelse meediaruumi LCHF-gurude tegemistega, siis väga värskendav ja tervitatav oli lugeda, et ka Saksamaal käib korralik keto-revolutsioon ja asjaga tegelevad tõsised teadlased ja uurijad. Siin on ülevaade raamatu autoritest.


Mulle meeldivad kõige rohkem hästi lihtsalt ja loogiliselt kirjutatud LCHF raamatud - siis on tõenäosus palju suurem, et see jõuab võimalikult paljude abivajajateni. Ja selline see uus raamat täpselt ongi: kogu ketogeense/LCHF toitumise alused on konkreetselt lahti seletatud, lisaks lihtsad, aga samas põhjalikud selgitused selle kohta, miks antud toitumisviis just vähihaigetele kõige parem valik on. Pool raamatust koosneb praktilistest toitumissoovitustest ja retseptidest.

Arvestades viimase aja Eesti meediakära kõiksugu posijate ümber, millega seoses mitmed vähihaiged tavameditsiinile selja pöörasid ja lõpuks asi ikka kurvasti lõppes - ei ole see raamat siin kohe kindlasti midagi sellist. Keegi ei luba imepärast täielikku tervenemist ega maagilist aurat. Siin öeldakse selgelt, et ketogeenne toitumine on tavapärasele vähiravile tõenduspõhiselt hea toetaja ja abiline.

Samas on väga hästi lahti selgitatud kõik põhjused, miks vähihaigele just ketogeenne toitumine kõige vajalikum ja tervislikum toitumisviis on.




Lisaks on raamatus vägagi arusaadavalt selgitatud teist tüüpi diabeedi tekkimise põhjus (siinse blogi püsilugejate ja LCHF-teemaga kursis olevate inimeste jaoks on alljärgnev täiesti tavaline teave, mis ei pane kedagi kulmu kergitama, aga osad tänapäevased moodsad veganid arvavad millegipärast endiselt, et diabeet tekib rasva söömisest ning et süsivesikuid võib piiramatult süüa):



Üldiselt on raamatu suurimaks plussiks just see, et kogu vajalik info ketogeense toitumise kohta on kompaktselt ja lihtsalt ühes kergesti loetavas raamatus koos. Teooriaosa ei ole liiga pikk, aga samas ei ole jäetud tähelepanuta ühtki vajalikku aspekti.

Suure osa raamatust moodustavad ka praktilised teadmised - needki ei ole mõeldud mitte sugugi ainult vähipatsientidele, vaid sobivad järgimiseks kõigile LCHF-teema huvilistele.





Minu soovitus on, et see raamat võiks kõigil LCHF-huvilistel läbi loetud olla ja kindlasti on see vajalik kingitus kõigile neile, keda on tabanud paha haigus.













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.