1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 27. september 2015

Ketokehad ja vere-aju barjäär


Avastasin uue ja ülimalt huvitava blogi Ketochix, mille autoriks on Dr Jen Pierce, kes koos oma abikaasaga peab New Englandis toitumiskliinikut 2. tüüpi diabeetikutele. Tõlgin vajaliku artikli veresuhkru ja ketoosi omavahelise seose ja ketoosiga kohandumise kohta. Algajatel ma ei soovita end selle artikliga segadusse ajada, aga neil, kes juba mõnda aega oma veresuhkrut/ketoosi mõõdavad, on seda artiklit ilmselt põnev lugeda.

Inglisekeelne orginaaltekst asub siin: https://ketochix.wordpress.com/category/blood-glucose-2/

***
Siin aga info neile, kes soovivad oma verenäitude mõõtmisega algust teha ja tunnevad huvi, kust leida vastavat aparaati. Aparaadi nimi on Freestyle Optium Neo. See on glükomeeter, milles saab kasutada kaht erinevat sorti testribasid - siniseid veresuhkru mõõtmiseks ja lillasid ketoosi mõõtmiseks. Nii aparaadi kui ka sellega koos kasutatavate ribade maaletoojaks on AS Mefo (info aadressilt mefo@mefo.ee). 




Tihti küsitakse minult, kust me võtame, et ketoosiga kohandumise märgiks on pidev paastuveresuhkur alla 4.7 ja hommikused ketokehad vahemikus 0.5-3. Siinkohal on tegemist ilmselge ja loogilise mõttekäiguga, mis aitab mõista, kuidas keha funktsioneerib. Ketokehad ja glükoos on omavahel võistlevad kütused. Sul ei ole võimalik jõuda null-veresuhkru seisundisse – näiteks on ajurakke, mis suudavad funktsioneerida ainult glükoosi toel, olgugi, et see glükoosi kogus, mida aju vajab, on minimaalne ja see ei pea tulema toidust. Aju saab kasutada mitmeid kütuseallikaid ja aju muutub seda tehes efektiivsemaks. Aju, mis toimib ainult glükoosil, on ebaefektiivne aju. Probleem on selles, et Standardne Ameerika Dieet (SAD) õpetab ajusid ainult glükoosikütusel toimima – nii suures ulatuses, et aju jääb glükoosist sõltuvusse ning ta hakkab vaid minimaalselt muid saadavalolevaid kütuseid kasutama. Selline olukord toob endaga kaasa enneaegse vananemise, neurodegeneratiivsed haigused ja lihtlabase hallolluse vähenemise. Ühtlasi mõjutab see geene, mis viivad vähi, CVD ja autoimmuunhaiguste tekkeni.

Me ei hooli skinny teksastesse mahtumisest. See on tavaliselt vaid tore kõrvalmõju, aga mitte meie eesmärk.

Meie eesmärgiks on panna meie glükoosisõltuvuses ajud tööle mitmel teisel alternatiivsel kütusel, nii nagu meie ajud on algselt loodud toimima. Astrotsüüdid näiteks toodavad ajus oma ketokehi, sest aju tahab kasutada ketokehi, hoolimata sellest, et oleme aju sellise soovi oma pideva glükoosi üledoseerimisega maatasa teinud. Ainus, mida me tegema peame, on varustada aju piisaval hulgal ketokehadega, mis laseb tal optimaalselt funktsioneerida.

Aga kuidas me seda teeme? Nojah, kõigepealt hakati ju ketokehi testima. Kui mu keha juba ketokehi toodab, siis ma ju järelikult ka kasutan neid, eks? Nojah. Pidagem nüüd veidike hoogu. Me teame küll, et suur hulk veres ringlevaid ketokehi ja isegi puhtad rasvhapped suudavad jõuda lihaskoe mitokondriteni läbi kapillaaride ja varustada neid energiaga.

Alles siis, kui mõistame, KUIDAS ketokehad ajuni jõuavad, saame aru, et vere glükoositase ei ole mitte ainult asjassepuutuv, vaid äärmiselt oluline.

Aju on ümbritsetud sellise asjaga nagu vere-aju barjäär (hematoentsefaalbarjäär). Vere-aju barjääril on valikuline läbilaskvus, mis varieerub erinevates metaboolsetes seisundites. Need, kes on juba mõnda aega KetoChix blogi lugenud, mõistavad, et biokeemias toimub kõik vahekordade järgi (seepärast arvestame välja ka toitainete vahekordi, mitte absoluutseid kaloreid rasv : valk + süsivesikud) ning kehas olevad kütused kipuvad käituma nagu pidur ja gaasipedaal. Käesoleval juhul kujutle glükoosi pidurina ja ketokehi gaasipedaalina. Sest ketokehadel on võimalik ajuni jõuda ainult sel juhul, kui ringleva vere glükoosisisaldus on madal. Need on omavahel pöördvõrdelises suhtes.


Olulise asjana tasub meeles pidada seda, et glükoosil ja ketokehadel on gaasi ja piduri suhe. Kui inimesed hakkasid omal ketokehi mõõtma, püüti sellega jälile jõuda, kas söödi piisavalt rasva ja hoiti süsivesikute tarbimine piisavalt madalal, et üldse keha saaks ketokehi toota. Aga see on vaid esimene samm. Eesmärgiks on, et su keha eelistatavalt kasutaks ketokehi. Mida madalam on sinu vere glükoosisisaldus, seda rohkem su koed – absoluutselt kõik su keha koed, mitte ainult aju – kasutavad EELISTATAVA kütusena ketokehi. Kuna suured populatsiooniuuringud seovad erinevaid haiguslikke seisundeid paastuveresuhkruga üle 4.7, võime eeldada, millises punktis see gaasi- ja piduripedaali suhe oma kõige suurema efektiivsuse saavutab.



minu näidud 28.09. hommikul

5 kommentaari:

  1. Lugesin viidatud teadusuuringuid. Kui paljud seda üldse teevad? Igatahes... soovin, et keegi kopeeriks muutmata sõnastuseta lõigu(d) teadusuuringu(te)s, mis kinnitaks väidet, et "ketokehadel on võimalik ajuni jõuda ainult sel juhul, kui ringleva vere glükoosisisaldus on madal". Sest – palun andestust – ma ei lugenud seda kuskilt välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Palun pöörduge artikli autori poole, mina vaid tõlkisin selle. Originaalartikli link on siin: https://ketochix.wordpress.com/category/blood-glucose-2/

      Kustuta
  2. Tere, Kadi! Kas oskad nõu anda. Mu veresuhkur ei taha alla 5 langeda. Olen tänaseks 4 nädalat olnud rangel LCHF dieedil, loobunud vahukoorest, juustust, no kõigist piimatoodetest, maiustusi ei söö. Hommikul söön kella 7 paiku 2 muna mingil kujul kas avokaado, kurgi, koduse majoneesi või võiga. Lõuna on kella 3 paiku, siis söön liha või kala salatiga, coleslaw salatiga; rasvakohv ka.
    Ketokehad on 1,5-2,5 vahel, veresuhkur oli ühel hommikul 4,8, muidu kogu aeg 5,1-5,8. Enesetunne halb, iiveldab, kõht korrast ära. Tunnen nälga, aga kui sööma hakkan, suudan väga vähe süüa, käelaba suurusest tükist pole juttugi. Ainuke lohutus on Vytautase vesi. Kui eile huvi pärast enne lõunasööki verd mõõtsin, sain tulemuseks 4,2.
    Kas peaksin lihtsalt ootama, kuni keha harjub või mingeid muudatusi oma toitumises tegema? Ülekaal pole suur, u 10 kg; 164 pikk ja 70 kilo, kaalukadu 4 nädalaga 3 kg. Aga olen VÄGA suur kommisõber olnud, ainult magusast viimastel kuudel toitunudki.

    VastaKustuta
  3. Tere, Piret! See blogi siin räägib minu enda teekonnast low-carb/keto elustiiliga, ma kindlasti ei saa/oska/tohi/soovi anda kellelegi konkreetseid nõuandeid seoses mingite tervisenäitajatega.
    Olles nüüd juba ise üle 6 aasta antud toitumisviisi järginud, olen loobunud veresuhkru/ketokehade mõõtmisest. Ei pea ka enam õigeks selle tõlkeartikli sõnumit, vaid lähtun pigem põhimõttest, et kui süüa kuni 20 g süsivesikuid päevas, siis tekib nagunii ketoos, st väheneb söögiisu, selgineb mõtlemine, tuleb juurde energiat, parem jume jne. Kaalukadu tuleb tänu ketogeense toitumise söögiisu vähendavale mõjule, mingit imet siin ei ole :)

    VastaKustuta
  4. Kadi, aitäh vastamast! :)
    Tegin ka ise endas otsuse, et võtan vabamalt, joon ikka kohvi koorega ja vahel maiustan Brie juustuga. Alla anda ei plaani, ootan ja vaatan mis siis edasi saab :)

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.