1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

reede, 13. märts 2015

4 nippi, kuidas ketoosi jõuda

Loen praegu Jimmy Moore'i raamatut "Keto Clarity" ja see on ülimalt mõnus ja põnev lugemine.  Kohe nii mõnus, et ei raatsi ühekorraga kõike läbi lugeda :) Raamat lahkab kõikvõimalikke ketogeense toitumise tahkusid, tuntud low-carb gurul Jimmy Moore'il olid selle raamatu kirjutamisel abiks paarkümmend arsti-teadlast, kes oma patsiente just ketoosi abil ravivad.


Hiljuti sain selle omale Amazonist selle Kindle'isse ülisoodsalt osta - aga kindlasti on raamat väärt ka oma täishinda!

Raamatust on kirjutada palju, aga kõigepealt põhiline: mis on Jimmy ja tema tiimi peamised soovitused, kuidas ketoosi jõuda? Väike screenshot raamatust:



1. Keep carbs low - hoia oma süsivesikute tarbimine madal!

Süsivesikute piiramine on esimene samm teel ketoosi poole. Kui kehas ei ole piisavalt süsivesikuid, siis peab keha energiat rasvast ammutama hakkama. Ketoos = rasvapõletus. Jimmy ei räägi mingist kindlast süsivesikute kogusest, ei grammides ega protsentides. Ta ütleb, et nii nagu inimesed erinevad, on ka erinev nende süsivesikutaluvus. Saledad ja sportlikud ja nooremad inimesed taluvad tavaliselt rohkem süsivesikuid (püsides seejuures ketoosis) ning ülekaalulised, ainevahetushäiretega, suhkrusõltlased, metaboolse sündroomiga, 2. t. diabeediga, hormonaalsete häiretega jms sündroomidega inimesed taluvad tavaliselt vähem süsivesikuid, et ketoosis püsida. Seega igaüks peaks leidma isikliku süsivesikute piiri - kui suure süsivesikukoguse juures veel ketoos ja sellega kaasnevad positiivsed tervisemõjud püsivad.

2. Eat more fat - söö rohkem rasva!

Kui vähendad süsivesikuid oma toitumises, siis tuleb need millegagi asendada - kõige paremini sobib selleks rasv. Rasv tekitab täiskõhutunde ning paneb sind automaatselt vähem sööma. Lisaks ka näiteks kookosrasv ja MCT-õli aitavad kaasa "kunstlikult" ketoonide tootmisele. 

3. Test ketones often - testi oma ketoosi tihti!

Selleks, et teada saada, mis just sinu puhul ketoosi tekitavalt mõjub ja mis seda takistab, soovitab Jimmy tihti oma ketoonide taset mõõta. Ta ei soovita uriini testribasid (ketostixe), kuna need näitavad adekvaatselt ainult keto-toitumise esimesel paaril nädalal - kui sinu keha on juba ketoosiga rohkem kohanenud, siis ei toodeta enam üleliigselt ketoone, st neid ei satu enam uriini ning test näitab vale-negatiivset - kuigi sa oled ilmselt ketoosis, aga ketostix ei näita midagi. Kõige kindlamaks peab Jimmy keto-glükomeetreid (Euroopas müüakse sellist brändi nagu Freestyle Optium - väidetavalt on seda ka Eestis müügil olnud, aga kindlasti on seda võimalik tellida ebayst ja amazonist, aga kahjuks on selle keto-testribad väga kallid). Keto-glükomeetri alternatiivina soovitab ta ka Ketonix ketoosi-puhumistesti, kuna see on odavam aga kuna neid alles hakati tootma, siis ei ole need ilmselt nii hästi veel välja arendatud. Seega hetkel on kõige kindlam variant testida siiski oma ketoosi verest, aga paari aasta pärast võib ilmselt leida juba ka väga häid keto-puhumisteste.

4. Overdoing protein is bad - valguga liialdamine on halb!

Jimmy räägib oma isiklikust kogemusest: ta oli varem juba ca 10 aastat süsivesikuvaeselt toitunud, kui otsustas käsile võtta 1-aastase eksperimendi ketoosiga. Teda üllatas, et kuigi ta sõi väga vähe süsivesikuid, puudus tal alustades igasugune ketoos. Ta oli enda teadmata valkude söömisega tohutult liialdanud ja rasva liiga vähe söönud. Kahjuks on nii, et liigne valk muundatakse kehas glükoosiks ja see takistab ketoosi. Keto ei ole proteiinidieet, Jimmy nimetab kogu raamatu jooksul seda toitumist väga täpselt: "low carb, moderate protein, high fat" ehk vähe süsivesikuid, mõõdukalt valku ja palju rasva. Aga jällegi - Jimmy ei räägi siin kindlatest numbritest ei grammides ega protsentides, vaid ütleb, et ka siin tuleb igaühel endal järele proovida, mis on tema jaoks optimaalne tase. Mis ühe jaoks on hea ketogeenne valgunumber, ei pruugi seda teise jaoks sugugi olla. Selleks, et oma optimaalset valgukogust teada saada, soovitab Jimmy ikka ja jälle testida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.