1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

pühapäev, 16. november 2014

Kollased prillid ehk 'blue light blockers'


Mulle on viimasel ajal silma hakanud, et paljud välismaised low-carb asjatundjad on hakanud suure vaimustusega rääkima kollastest prillidest :) Näiteks Rootsi blogija Martina räägib neist siin ja minu uus lemmik Stephanie "Keto Person" siin ja siin.

Asja mõte on selles, et tänapäeva inimene viibib väga palju sinise valguse ehk ekraanide mõjuväljas (telefon, arvuti, telekas). Sinine valgus aga on päeva ja erksuse valgus, see peletab une ja teeb erksaks - õhtul, kui peaksime uinuma. Kui sinist valgust tuleb valel ajal ehk siis, kui me peaks juba magama minema, ei tule meil enam und. Aga liiga vähe magamist tõstab stressihormooni kortisooli taset meie kehas, mistõttu ladestame rohkem rasva ja tunneme end muidu halvemini. 

Selle sinise valguse blokeerimiseks on välja mõeldud erinevaid kollaseid-punaseid tooteid. On olemas mobiiliäppe, mis su telefoniekraani peale päikeseloojangut kollase filtriga katavad, on võimalik kanda kollaseid prille.

Martina, kes hiljuti Shanghaisse kolis, ütles, et blue light blocking on seal praegu suur trend. Õhtupoole on paljudel kollased prillid ees - et õigel ajal hea uni tuleks.

Stephanie ütleb sinist valgust blokeerivate kollaste prillide kohta järgmist: 

Sinine valgus tõstab sinu kortisoolitaset, mis tõstab su vere glükoositaset, mis tõstab põletikku, mis põhjustab omakorda kortisooli ehk stressihormooni tootmist ja rikub su keha ööpäevast rütmi. 

Magama tuleks minna kella 22-22:30-ks, et oleks hea ööpäevane rütm. Selleks aga, et uni kella 10 paiku tuleks, võiks õhtupoole (alates sellest hetkest, kui väljas on pimedaks läinud) kanda kollaseid prille, mis ei lase sinisel valgusel sind mõjutada. On küll natuke naljakas, aga väidetavalt tuleb uni paremini :)

Ma ei ole omale veel kollaseid prille soetanud, aga kasutan õhtuti nagunii nahahoolduseks intensiivse kollase-punase valgusega led-lumitherapisti ja selle all olen küll mitmeid kordi magama jäänud :)

Rohkem infot minu aparaadi kohta võib leida siit: http://www.filorga.com/fr_en/lumitherapist.html ja Eestis on see saadaval ilukliinikus Dermamed. Kiidan seda väga - mõjub hästi nahale ja unerütmile!

Ka siin Postimehe artiklis räägitakse, et sinine valgus äratab ja ergutab, aga oranž uinutab: http://tervis.postimees.ee/2734882/helendavad-ekraanid-voivad-rikkuda-ooune

1 kommentaar:

  1. Arvuti jaoks on olemas selline programm nagu Flux (https://justgetflux.com), mis muudab vastavalt ajale arvuti ekraani heledust ja võimalik erinevaid "värve" ka seada. Väga kasulik!

    VastaKustuta

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.