1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

laupäev, 2. november 2013

Miks peaks sööma kookosrasva

 
Enne 1950-ndaid aastaid kasutati kookosrasva palju, seda peeti kasulikuks ning see oli teatud riikides majapidamistes väga tavaline rasv. Kuna aga kookosrasv sisaldab suurel hulgal küllastunud rasva, siis suure ülemaailmse rasvahirmu levikuga hakati uskuma, nagu see suurendaks südamehaigustesse haigestumist.

Nüüd on kookosrasv teinud läbi uuestisünni. Teadlased on selle alles äsja põlatud rasva kohta leidnud palju positiivseid omadusi inimeste jaoks, kes soovivad kaalu kaotada, kellel on kõrge vererõhk või kõhuprobleemid.
Siinkohal räägime me siis rafineerimata kookosõlist, Virgin/Extra Virgin Coconut Oil, mida müüakse ökopoodides ja tavapoodide terviselettides. Kindlasti ei ole midagi tervislikku rafineeritud kookosõlis, mida müüakse toidupoodide külmlettides hõbepaberis. Praktilise poole pealt ütlen veel ära, et kõige soodsam on Selveri terviseriiulis müüdav valge plastikpurgi sees olev kookosrasv (500 ml hind ca 10 eur, kõige mõnusama kookosemaitsega aga nt Solarise toidupoes ja Eliksiir ökopoes müüdav Cocovi kookosrasv, 500 ml hind ca 13-14 eur). Lisaks müüakse osades poodides ka sellist kookosrasva, kust on spetsiifiline kookosemaitse eraldatud - neile, kellele see maitse ei meeldi.

Mis siis on kookosõli plussid? Tõlgin punkte erinevatest allikatest.

·        Kookosrasv kiirendab ainevahetust ning on seetõttu kasulik kaalulangusele. Kookosrasv sisaldab just selliseid rasvhappeid, mida meie keha vajab. Kookosrasv on kasulik inimestele, kellel on kilpnäärmest tingitud aeglane ainevahetus. Kuna kookosrasvast saadav energia seedub ruttu ning keha pigem põletab kui talletab seda, on see hea rasv, mida kaalulangetamise juures kasutada. Kookosrasv annab ka kiiresti ja pikka aega kestva küllastustunde. 

·        Tavalised rafineeritud taimeõlid on tihti ebastabiilsed ja oksüdeeruvad (rääsuvad) kiiresti. Aga see ei käi kookosrasva kohta, mis talub kõrgeid temperatuure (kuni 178˚C) ning sobib seetõttu toiduvalmistamiseks paremini kui muud rasvad. Kuna kookosrasv sisaldab palju küllastunud rasvhappeid, säilib see hästi ka soojemates tingimustes. Seda võib hoida toatemperatuuril, kuna selle rasvhapped ei reageeri õhuga. Alates 25-28˚C õhutemperatuurist muutub kookosrasv vedelaks ning sel juhul võib seda ka kookosõliks nimetada, kuigi tegelikult kookosrasv = kookosõli, olgu see siis tahke või vedel.

·        Kaprüülhappel, mida kookosrasv sisaldab, on ph-d reguleeriv toime. See loob soodsa keskkonna soolebakteritele, eriti piimhappebakteritele, mis aitavad hoida head soolestikufloorat. Inimesed, kes kannatavad soolehädade ja candida (seene) käes, saavad abi kookosrasvast, kuna see sisaldab baktereid hävitavaid aineid, mis võitlevad kehas elutsevatele parasiitidele vastu.

·        On ka leitud, et kookosrasva sisaldav dieet toetab omega 3 ja omega 6 vahelise tasakaalu paranemist, mille poole tasuks püüelda, kui soovitakse pikaajalist head tervist. 

·        Mitmed uuringud loodusrahvaste kohta, kes kasutavad toiduvalmistamisel kookosrasva, näitavad, et kookosrasval põhinev dieet ei põhjusta kuidagi selliste läänemaailma heaoluhaiguste/metaboolse sündroomi teket, nagu kõrge vererõhk, südamehaigused ja kõrge kolesterool. Lisaks sisaldab looduslik kookosrasv kaprüülhapet ja lauriinhapet, mis on viirusi ja baktereid hävitava toimega.  

·        Kookosrasv tasakaalustab kolesteroolitaset, suurendab hea kolesterooli (HDL) taset, mis paljudel läänemaailma rasvahirmus ja süsivesikute liigtarbimises käes kannatanud inimestel liiga madal kipub olema. 

·       Kookosrasvas sisalduvad keskmise pikkusega rasvhapped moodustavad vähemalt 50% rakumembraanidest, mis annab meie rakkudele tugevust ja jõudu. Kookosrasva võib kasutada otse nahal, et ennetada kortsukesi ning nahka hooldada. Keskmise pikkusega rasvhapped tagavad ka selle, et kaltsium imendub kehas paremini. 

·       Kookosrasv sisaldab palju lauriinhapet, mis on antibakteriaalse ja seenevastase toimega ning tõstab seega keha immunsust, kaitseb magu ja soolestikku kahjulike mikroorganismide eest ning kaitseb maksa mürkide eest. Lauriinhape on aine, mida leidub ka inimese rinnapiimas, see kaitseb imikuid nakkuste eest. Mitte ühelgi toitainel peale rinnapiima ei ole nii kõrget lauriinhappe sisaldust kui kookosrasval. 

·       Lauriinhape on üheks kookosrasva võtmekomponendiks. Lauriinhape on peamiseks kookosrasva tervislikkuse põhjuseks. Lauriinhape muudetakse sooles momolauriiniks, mis kaitseb selliste viiruste ja bakterite eest nagu näiteks herpes simplex, tsütomegaloviirus (CMV), gripp, leetrid, listeeria, stafülokokid ja streptokokid. Monolauriinil on ka võime lahustada hiv-viiruste pinnaproteiini ning takistab seeläbi viiruse kujunemist. Selle rolli AIDSi ravimisel uuritakse hetkel mitmes kohas maailmas. Lisaks on monolauriinil võime mikroobidega võidelda, lahustades nende rasvamembraani.  

·       Nagu öeldud, on kookosrasvas sisalduvat lauriinhapet veel ainult rinnapiimas, milles see on eluliselt oluline koostisosa. Lauriinhape on eluks vajalik toitaine nii imikutele kui täiskasvanutele. Enneaegselt sündinud lapsed, kelle seedesüsteem ei ole veel täielikult välja arenenud, suudavad lauriinhapet suhteliselt hästi seedida. Muud rasvad läbivad nende seedesüsteemi seevastu seedimata kujul. 

·       Kookosrasv annab kiiret energiat ja soodustab keha oma paranemisvõimet. See on oluline näiteks patsientidele, kes kasutavad kõiki oma keha ressursse selleks, et võidelda tõsiste haigustega. Tervise-eelised, mis on keskmise pikkusega rasvhapetel võrreldes pikkadega, tulenevad keha seedesüsteemist. Keskmise pikkusega rasvhapped imenduvad otse värativeenist ning kust need maksa juhitakse ja kus see kohe kehale kättesaadavaks saab. Keskmise pikkusega rasvhapete molekulid on väiksemad kui pikkade rasvhapete molekulid ning vajavad seetõttu lõhustumiseks vähem ensüüme. Keskmise pikkusega rasvhapped lõhustatakse koheselt sülje ensüümide ja maohappe poolt, mistõttu pankreasel on vähem tööd. See on väga suure tähtsusega inimestele, kes kannatavad seede- ja ainevahetusprobleemide all. Inimesed, kellel on probleeme rasva ja rasvlahustuvate vitamiinide seedimisega, saavad palju abi keskmise pikkusega rasvhapetest. Need on ka olulised inimeste jaoks, kellel on Chroni tõbi (krooniline soolestiku põletik), pankreatiit (rasvade ainevahetuse häire), külomikronide puudus (lipoproteeinide vorm, mis lümfi kaudu verre jõuavad), rasvade transpordi häire. Keskmise pikkusega rasvhapetel, mida sisaldub kookosrasvas, on ka võime hävitada baktereid, mis põhjustavad kopsupõletikku, kuseteede põletikku, ajukelmepõletikku.

·       Kookosrasv vähendab ja teatud juhtudel isegi elimineerib suhkrusõltuvuse. Kookosrasv parandab rasvlahustuvate vitamiinide, mineraalide ja amiinohapete imendumist ning vähendab ka meie E-vitamiini vajadust.

 Kasutatud allikad:

 

 

 

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.