1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

teisipäev, 22. oktoober 2013

Rohkem juttu treeningust + LCHF

Kuna ma ise ei ole veel nii kaugele jõudnud, et regulaarselt mingit tõsiseltvõetavat trenni teeksin (jalutamine seda ju päris ei ole), siis mõtlesin tõlkida oma lugejatele ühe kuulsa Rootsi LCHF trenni-blogija postituse. Rootsikeelne algallikas asub siin: http://www.highfatfitness.net/bli-fit-now/

Loo autor Martina on noor naine, ametilt insener (biotehnika, biofüüsika), lisaks kirjutab artikleid ühele Rootsi LCHF-ajakirjale, annab LCHF-teemalisi loenguid, on kirjutanud LCHF-teemalisi raamatuid, peab ülimalt populaarset LCHF-blogi. Ta teeb väga palju trenni, nii intervalltreeningut kui jõudu. Siin on Martina pilt, mis pärineb tema blogist:
 

Ja siin siis tema kirjutatud artikkel, mille tõlkisin:

Aja end samm-sammult vormi ning väldi toitumise ja treeninguga seotud müüte!

1.      Treening ei võrdu kaalulangus!
Esimene müüt puudutab seda, nagu saaks, peaks või võiks „end vormi treenida“. See on küll võimalik, aga see on tegelikult vaid asja keerulisemaks tegemine. Olen kirjutanud sellest ka varem, aga kirjutan seda jälle, et kui võtad omal rasvavoldist kinni ja ütled, et „nüüd on aeg trenni teha!“, peaksid sa tegelikult ütlema hoopis, et „nüüd on aeg oma toitumist muuta!“. Õige toitumine on A ja O, ükskõik millise keha poole püüdled.  

Õige treeninguga võid oma keha üles ehitada, saavutada parema liikuvuse, saada juurde jõudu, kehakuju muuta, suurendada oma vastupidavust ja energiakulu. Kõik need asjad on väärtuslikud selleks, et saavutada vormis keha! Aga… ilma õige toitumiseta saab see olema kohutavalt vaevarikas. Seepärast võtabki enamus jõutreeningutega alustanud inimesi kaalus juurde, mitte alla. 

2.      Unusta treenides kalorid!
Kui soovid lugeda oma toidus kaloreid, siis palun väga, aga unusta kalorid treenimise ajaks ära. See ei oma mingit tähtsust, kui palju kaloreid sa mingi treeninguga oled kulutanud ja kui sul on pulsikell vms, siis võid julgelt maha lahutada 100-200 kcal sellest, mis näidikul seisab. See peab harva paika. Sellest võib saada sulle tõeline lõks, kui arvad, et võid peale treeningut rohkem süüa. Ühtlasi ära tee trenni selleks, et kaloreid kulutada, selline pluss-miinus-arvestus ei pea paika. Samuti ei tasu mõelda, et võid süüa, mida tahad vaid sellepärast, et „lähed pärast nagunii trenni“. 

3.      Treeni õigel põhjusel
Kas soovid tõesti järgnevat saavutada:

·        nähtavaid lihaseid
·        füüsilist jõudu
·        paremat liikuvust
·        head vastupidavust
Väga hea! Siis alustagi millegi sellise nimel treenimist, mis sobib sulle ja sinu eesmärkidega! Kui soovid ainult saledamat keha või väiksemat rasvaprotsenti, siis tegele kõigepealt sellega ja alles siis treeninguga!
4.      Lõpeta igasuguste thinspo / inspo / super-bodytransformation piltide vaatamine
või vähemalt ära võta neid nii surmtõsiselt! Võib küll olla hea teada, milline soovid välja näha ja mille poole püüdled. Pilte on inspireeriv vaadata, aga hoiatus, hoiatus: DOPING ja narkootikumideks klassifitseeruvad preparaadid on VÄGA tavalised treeningumaailmas ja seda eriti teistes liberaalsemates maades kui Rootsi. Süstitav testosteroon, kasvuhormoon, peptiidid ja kõik muu säärane on lihtsasti interneti teel kättesaadav. Amfetamiinipõhised dieeditabletid, mis võtavad ära kogu söögiisu, ravimid, mis kiirendavad ainevahetust ja tekitavad „kerge“ hüpertüreoidismi – iga asja jaoks on rohi ja inimesed üldiselt ei tea väga hästi nende asjade kaugemaid mõjusid ning ei karda kasutada KÕIKI võimalusi ekstreemsete tulemuste saavutamiseks. Seepärast mõtle sellele järgmine kord, kui istud Instagramis ja võrdled end teistega, et sa ei tea, mis tabletid nende vannitoakapis on! 

5.      ÕIGE toit
See peaks olema tegelikult punkt number üks aga here it is: Ära aja asja keeruliseks, kui see võib olla lihtne! Ära kuluta hiigelsummasid kallite pulbrijookide ja muude sääraste toodete peale, vaid mõtle parem kõige peale, mida omale suhu topid, mõtle, et kõik seedub sinu kehas ja mõjutab igat su keharakku. Ära söö jama, söö head toitu. Jäta välja KÕIK süsivesikud, sealhulgas gluteen, kui soovid kiiremat teed madala rasvaprotsendini. Rasv on sinu sõber, kui soovid peenikest pihta ja saledat keha, aga nii palju kui vähegi võimalik, väldi rasva lisamist oma menüüsse piimatoodete näol (kui need just ei ole vähemalt 35-40% täisrasvased piimatooted). Mõtle hormoonidele ja saa aru, et kõrge insuliinitase teeb sind paksuks, madal veresuhkur aga soodustab kõrgemat kasvuhormooni taset, mis omakorda soodustab rasvapõletust ja lihaskasvu isegi ilma, et end diivanilt püsti peaksid ajama. Katseta LCHF-i koos paastuga.
 
·        mõõda ketoone, kui soovid. Ketostixid on saadaval apteegis – püüdle lilla värvi poole.
·        kehale sobib, kui toidukordade vahele jääb rohkem tunde, eksperimenteeri erinevat tüüpi paastudega.
·        hinda toitu juba poes, enne kui see sinu külmkappi jõuab, kasuta appi ShopGun, mis loeb triipkoode ja hoiatab jama toidu eest!
·        Ära tee mingeid erandeid, ei mingeid patustamispäevi! 

6.      Unusta ära kõik teised!
Selge, et on OK soovida välja näha nagu keegi teine või soovida omale ideaalset keha. Ma ei hakka siin ütlema, et kõik on piisavalt head sellistena, nagu nad on, sest sa oled piisavalt hea sellisena, nagu sa ise soovid olla! Sa oled väärt, et saavutada KÕIKI oma eesmärke, ükskõik kui ebarealistlikud või suurejoonelised need ka poleks. You can do it ja ma usun sinusse alati ja ma jään sind alati ülistama sellepärast, et oma standardit tõstad ja nõuad endalt alati rohkem kui keegi kunagi võiks mõista. Sellised sõnad ei sobi võib-olla Rootsis, aga ma olen alati olnud rohkem american style oma mõtetelt ja ma usun, et sinagi võid omale seda lubada. Mine ja ole oma kõige ilusam ja hotim sina PRAEGU.

(Mina lisan veel omalt poolt juurde selgituse Martina poolt soovitatud paastule. Nimelt harrastavad väga paljud rootslased LCHF-i raames ka 5:2 ning 16:8 paastu.

5:2 tähendab siis seda, et kahel päeval nädalas süüakse ülivähe, viiel päeval aga nii palju, kui läheb, ikka lchf toit siis. Selle kohta on ka juba jõudnud rootsi keeles raamat ilmuda, LCHF & 5:2.

16:8 tähendab seda, et jäetakse omale igapäevaselt 16 tunnine paus, kui midagi ei sööda, näiteks õhtul kaheksast järgmisel päeval 12-ni paastuvad ja söövad siis vahemikus 12-20 ja ikka LCHF-i, kuidas keegi, kaks või kolm toidukorda ning treenivad tavaliselt paastuva kõhu peale, st enne söömist.)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.